Redactie KW 02/04/2013

Twee Brugse Stadsgidsen hebben samen met een ICT-deskundige een gratis app ontwikkeld voor een toeristische stadswandeling. Damme stap mee in het verhaal en hoopt vanaf deze zomer met een gelijkaardige app meer toeristen te lokken.

Het idee rijpte bij de Assebroekse onderwijsinspecteur Peter De Clerck voormalig directeur van de basisschool Hemelsdaele, die als hobby stadsgids is voor de West-Vlaamse  Gidsenkring. "Tijdens een citytrip naar Rome maakte ik kennis met een applicatie voor iPad bij een bezoek aan diverse kerken en basilieken. Dat bracht ons op het idee om een applicatie voor een wandeling door Brugge te ontwikkelen."

Op eigen tempo

Peter De Clerck vond voor zijn plannen twee Brugse bondgenoten in de personen van Heinrich Walgreave (ook stadsgids) en Christian Van Oost (ICT-deskundige en zaakvoerder van de Computerkliniek Brugge). "De bedoeling is toeristen een leuke stadswandeling op eigen tempo aan te bieden." " anders dan bij een gewone wandeling ga je niet van punt  A naar punt B, maar doorloop je een parcours opgebouwd door een 85-tal stops. Je pikt er dus in op de stop die het dicht bij jouw locatie ligt. Op elk van deze stops krijg je concrete basisinformatie via je Iphone, iPad of iPod." "Wil je meer weten, dan kan je met een vingerdruk naar een onderliggend niveau. Volstaat de  basisinformatie voor jou, dan schuif je gewoon door naar een volgende stop. De app onthoudt bovendien welke stops je al hebt bezocht." In meerdere stops zitten 'leuke' adressen verscholen. "Wij laten de bezoeker van Brugge deze, soms verborgen adressen ontdekken. Ze hebben elk binnen hun segment iets bijzonders te bieden en zorgen ervoor dat wij onze applicatie iBruges gratis kunnen aanbieden." vervolgt Peter De Clerck.

iDamme

Aan de applicatie 'iBruges' zijn er andere gerelateerde apps met extra trajecten, themawandelingen en te bezoeken plaatsen voorzien. De applicatie iDamme is hiervan volgens de initiatiefnemers een concreet voorbeeld van. "Onze app voorziet ook dat wie zich een 'Brugge City Card' aanschat binnenkort ook alle gerelateerde informatie terugvindt." stelt Peter De Clerck.

Financiële steun

Brugs toerismemanager Dieter Dewulf juicht het initiatief toe: "We hebben de initiatiefnemers met Toerisme Brugge financiële ruggensteun gegeven. iBruges vormt een goede aanvulling bij onze eigen applicatie Visit Bruges, die van Toerisme Vlaanderen de prijs voor de beste marketing in 2012 kreeg." "Op eigen app van toerisme Brugge staan onder meer filmpjes, waarop je kunstenaars 'achter de schermen' in actie ziet, zoals stadsbeiaardier Frank Deleu en kalligraaf Brody Neuenschwander." Hoewel iBruges en Visit Bruges al enkele maanden online zijn, lijkt de stad Damme aan een inhaalbeweging bezig. Want deze week kondigden de Damse burgemeester Dirk Bisschop, toerismeschepen Rik Strubbe en cultuurschepen Joachim Coens op een persconferentie officieel aan dat de polderstad deze zomer meer toerisme wil lokken met onder meer de app iDamme, een versterkt evenementenbeleid en een beter parkeerbeleid.

Vertalingen

Ondertussen zijn enthousiastelingen, onder wie leden van de West-Vlaamse Gidsenkring, druk bezig om de Brugse wandelingen van iBruges in het Frans, het Engels, het Spaans, het Italiaans en zelf het Russisch te vertalen.

© 2019 by iBruges 

Meer weten over iBruges

  • Facebook - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now