Redactie KW 02/04/2014

De Wit-Russische Ulyana is nog net geen 17 jaar en zorgde al voor een huzarenstukje. Zij vertaalde de Engelse tekst op de applicatie iBruges in het Russisch. Om te weten hoe Brugge er echt uitziet, bezocht ze de stad.

Ulyana Harbuz woont in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Ze volgt er les in een gespecialiseerde Engelse school en komt uit een artistieke familie die houdt van lezen. Zelf probeert Ulyana ook te schrijven. "We waren al een tijdje op zoek naar een geschikte vertaler voor onze applicatie iBruges die toeristen gratis kunnen downloaden om vervolgens Brugge te bezoeken.", aldus  Peter De Klerk, een van de bedenkers van de iBruges app.

Perfecte combinatie
"Onze eisen liggen vrij hoog. Enerzijds willen we maximaal beroep doen op 'native-speakers' en anderzijds vraagt de vertaling van de teksten op zijn minst een grondige kennis van onze stad." Gelukkig konden we rekenen  op de steun van Olga Gouskova, de tante van Ulyana Harbuz. Zij is grafisch kunstenaar, gepassioneerd Brugge liefhebber en volgt momenteel een opleiding als Brugse stadsgids.", aldus De Klerk. "Zij sprak haar nichtje aan om de vertaling van de iPad-applicatie iBruges (www.ibruges.be) in het Russisch op zich te nemen. Met de ondersteuning door Olga haalden we de perfecte combinatie in huis."

Geen klein bier

"Dat Ulyana uitgerekend net voor de release van de app in het Russisch op bezoek is in Brugge, was voor het iBruges-team de uitgelezen kans om haar in de Proeverie te verassen en de jonge studente in de bloemetjes te zetten. Voortaan kan ze met haar eigen iPad Brugge verkennen. Ze mag best trots zijn op haar presentatie", aldus Heinrich Walgrave.  "Het is allerminst klein bier om dergelijke app met 85 stops en ruim 200 onderliggende pagina's te vertalen. De vertaling gebeurde  vanuit het Engels naar het Russisch."

Al in vijf talen

Christian Van Oost, die ondermeer instaat voor het programmeren van iBruges, geeft aan dat de downloads door Russische toeriste gestaag toeneemt. "Ondertussen is de app iBruges die volledig gratis is, beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Spaans en dus nu ook in het Russisch. Op de Italiaanse en Duitse versies is het wel nog even wachten." 

(Chris Weymeis)

© 2019 by iBruges 

Meer weten over iBruges

  • Facebook - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now