Het Laatste Nieuws 11/04/2013

De Brugse stadsgidsen Heinrich Walgraeve en Peter De Clerck en ICT-deskundige Christian Van Oost hebben de gratis applicatie 'iBruges' gelanceerd, die bezoekers wegwijs maakt in de Breydelstad. "het accent ligt vooral op een leuke stadswandeling op eigen tempo." zegt Peter DE Clerck. Opvallend: de drie mannen namen zelf het initiatief voor de app. Burgemeester Renaat Landuyt is blij met de uitvinding.

Er is ruim anderhalf jaar aan de app 'iBruges gewerkt. Vertelt Peter De Clerck. "Het is een initiatief van mannen onder elkaar. We hebben onze inspiratie in Rome gehaald. daar kan je, bij het bezoek aan een kathedraal of kerk tegen betaling een digitale gids downloaden. We vonden dat ook Brugge mee moet zijn met zijn tijd. . Heinrich en ik hebben onze ervaringen als stadgids benut voor de app.

Dankzij Christian beschikken we ook over de nodige ICT-knowhow. Anders dan bij een gewone wandeling ga je niet van punt A naar punt B, maar doorloop je een parcours aan de hand van een 85-tal stops. Je pikt dus in op de halte die het dichts bij jouw locatie ligt. Op elke stop krijg je concrete basisinformatie. Wil je meer te weten komen over de Brugse trekpleister waar je halt houdt, dan kan je met een simpele vingerdruk naar een onderliggend niveau. De app onthoudt ook welke stops je al hebt bezocht. Bij meerdere stops zitten 'leuke' adressen verscholen. Wij laten de bezoeker van Brugge deze - soms verborgen - adressen ontdekken. Wie zich een 'Brugge City Card' aanschaft, vindt op de app binnenkort ook alle gerelateerde informatie terug. De creatie valt in goede aarde bij burgemeester Renaat Landuyt (sp.a)  "k heb de app zelf nog niet gezien, maar ik kan ieder initiatief dat Brugge op een moderne manier in beeld brengt alleen maar toejuichen. We moeten het verleden koesteren maar ook de toekomst aanpakken en veranderen. Het is belangrijk dat Brugge aanwezig is in de nieuwe wereld en de nieuwe media." aldus Landuyt. 

iDamme

Er komen ook aan iBruges gerelateerde app's, met extra trajecten, themawandelingen en te bezoeken plaatsen. De app 'iDamme' is daar een concreet voorbeeld van. "Die app zou nog voor het hoogseizoen operationeel moeten zijn." zegt Bert Van Haecke, directeur van Toerisme Damme. "Het in onze bedoeling om in eerste instantie een app aan te bieden met een twintigtal stops in het historische centrum van Damme. In een verder stadium worden ook andere deelgemeenten betrokken. We zullen ook bekijken of we de app kunnen gebruiken om de bezoekers van het uilenspiegelmuseum door het museum te gidsen.

(Nog) geen Android

iBruges is al gratis te downloaden, maar voorlopig alleen in de app-store voor iPhone en iPad. " De app is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Binnenkort zal iBruges ook toeristen in het Spaans, Italiaans en Russisch doorheen de stand gidsen. Naar de toekomst toe bekijken we of we de app kunnen ontwikkelen voor Android." belooft ICT-deskundige Christian.

© 2019 by iBruges 

Meer weten over iBruges

  • Facebook - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now